Regeringens förslag om bygglovsregler
Regeringen har föreslagit omfattande förenklingar av bygglovsreglerna. De nya reglerna innebär att fler åtgärder kan utföras utan krav på bygglov och att det blir möjligt att avvika från detaljplaner eller områdesbestämmelser i större utsträckning. Syftet är att ge fastighetsägare större frihet att själva bestämma över utvecklingen av sina fastigheter.
Bygglovsbefriade åtgärder
Det här ger bland annat möjlighet att utanför detaljplan uppföra fristående byggnader upp till 50 kvadratmeter utan bygglov. Sammanlagd bygglovsbefriad yta för sådana komplementbyggnader, typ Attefallshus, får uppgå till 65 kvadratmeter.
Inom detaljplan
Inom detaljplan handlar det om möjlighet att uppföra en komplementbyggnad på upp till 30 kvadratmeter utan krav på bygglov. Sammanlagd bygglovsbefriad yta för komplementbyggnader får här uppgå till 45 kvadratmeter. Exempelvis kan det innebära två byggnader på 20 kvadratmeter vardera och en på 5 kvadratmeter.
Tillbyggnader och fasadändringar
Tillbyggnader på upp till 30 kvadratmeter blir bygglovsbefriade för alla typer av byggnader, inklusive flerbostadshus. Det ska även bli enklare att göra mindre avvikelser från detaljplan och områdesbestämmelser vid byggnation. Det generella kravet på bygglov för fasadändringar slopas, vilket underlättar åtgärder som ommålning, byte av fasadmaterial och installation av solceller eller takfönster.
Befintliga byggnader
Befintliga byggnader utanför detaljplaneområde kan inredas med en eller flera lokaler upp till 50 kvadratmeter utan krav på bygglov, vilket sägs kunna underlätta för företagande på landsbygden. Bygglovskravet slopas även för idrottsanläggningar mindre än 1 500 kvadratmeter, vilket kan gynna etableringen av exempelvis utegym eller mindre idrottsplaner.
Nya byggregler
Parallellt med detta träder Boverkets nya byggregler i kraft den 1 juli i år. Dessa regler innebär en minskad detaljreglering, vilket ger ökad flexibilitet för byggherrar, arkitekter och konsulter att uppfylla lagens minimikrav. Detta ska öppna för nytänkande och bättre lösningar inom byggsektorn.
Lättnader i strandskyddet
Lättnader i strandskyddet är också på gång. Fler land- och vattenområden föreslås undantas från strandskyddet, vilket ökar möjligheterna att bygga i strandnära lägen. Lättnaderna i strandskyddet föreslås träda i kraft likaså den 1 juli.
Rot-avdraget
Nyligen presenterades även förändringar i rot-avdraget. Det handlar om en tillfällig höjning av avdraget. Från och med den 12 maj i år höjs rot-avdraget tillfälligt från 30 till 50 procent av arbetskostnaden. Det innebär att fastighetsägare kan dra av en större andel av arbetskostnaden för renoverings-, ombyggnads- och tillbyggnadsarbeten under en period fram till årsskiftet. Takbeloppet för rot-avdraget förblir dock 50 000 kronor per person och år.